El coaching organitzacional, d’equips o de sistemes relacionals és una ampliació del model de coaching individual des d’un nou i especial punt de vista: l’enfocament sistèmic, que permet abordar qualsevol tipus de relació interpersonal com serien equips, organitzacions, empreses, associacions, etc.
Aquest nou enfocament es distingeix del paradigma comú del coaching ja que inclou, a part del Co-Actiu, eines del món de la consultoria, de la facilitació i de la mediació. L’eficàcia del coaching organitzacional o de sistemes rau en dinàmiques i teoria de sistemes relacionals (consultoria), coaching (facilitació), treball d’alineament (mediació) i el concepte d’Intel·ligència de Sistemes Relacionals. Alhora, cal afegir que el coaching organitzacional beu directament de la psicologia basada en Treball de Procés (Arnold Mindell, físic i analista junguià), el Taoisme i la Teoria del Canvi.
El Treball de Procéspermet generar consciència del sistema, entenent-lo no només com un conjunt de persones, sinó com un conjunt de membres i una tercera entitat: la relació que s’estableix entre els seus membres. Les veus i senyals (visuals, auditives, cinestèsiques…) dels seus membres són la manera com el sistema es manifesta i es vol fer sentir.
El fet de despertar consciència i revelar el sistema és la tasca clau en coaching de sistemes. Una tasca que permet alinear el sistema (relació i conjunt de membres) cap a objectius comuns i així passar a l’acció de forma molt més potent, gratificant i positiva per a tothom: món inclòs.
Quan pot anar bé per a un equip, una organització o empresa?
Habitualment les organitzacions ja siguin institucions públiques, empreses, universitats, associacions, etc . presenten equips no del tot funcionals. Fins i tot, podríem trobar equips del tot disfuncionals. És
a dir, equips que no treuen el millor com a equip donades certes
disfuncions: absència de confiança , por al conflicte , falta de
compromís , evitació de responsabilitats i falta d'atenció als resultats.
El canvi d'hàbits i la transformació del propi equip no és una tasca fàcil. I menys fàcil encara quan s'intenta liderar des de dins del propi equip o organització. Per aquest motiu pot ser d'utilitat coach o facilitador sistèmic extern.
Els
processos de coaching sistèmic i de facilitació actuen com a autèntics
catalitzadors de reaccions i processos que han de viure els equips per
millorar el nivell de la relació. Si
alguna vegada es detecta que l'equip amb què es treballa s'assembla més a un
pati d'escola que a un comitè de direcció, és probable que li vingui bé
un procés de coaching sistèmic i facilitació.
L'equip
de coaches que intervindran durant les sessions permeten facilitar la
presa de consciència d'equip als diferents membres alhora que alinear
l'equip cap a objectius més ambiciosos que trascendeixen la situació problemàtica existent.
Redefinir
la missió de l'organització, gestionar processos de canvi o prendre
les regnes quan el context és més que advers poden ser processos que amb
l'ajuda de coaching sistèmic o d'equips poden arribar a derivar en autèntiques
transformacions de l'equip. Transformacions que com a denominador comú tenen la qualitat humana. Aquesta qualitat que quan emergeix permet als equips i col·lectius afrontar els grans reptes que tenen per davant.